Träna och äta rätt är det som gäller

Detta året har jag tänkt att bli mer hälsosam. Det genom att äta rätt och träna mer. Jag ska även satsa på äta kosttillskott från Fitline. Det är ju faktiskt inte så svårt att äta nyttigt, egentligen. Det finns dessutom massa bra kostråd på nätet som man kan ta till sig. Läste bland annat att det är bra att äta mycket frukt och grönt. Det eftersom att de innehåller många hälsofrämjande ämnen och om du äter tillräckligt mycket minskar risken för många olika sjukdomar drastiskt. Man bör äta kring 600 gram frukt och grönt om dagen. Nu älskar jag att äta sånt sedan innan så det ska nog inte vara ett problem. Ett sätt att få i sig mycket av det är att göra en god grönsaksgryta. Ska dela ett bra recept på det. 

Grekisk grönsaksgryta

Ingredienser
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1/2 purjolök
1 zucchini
1 aubergine
1 morot
2 paprikor (gärna olika färger)
200 g potatis
250 g champinjoner
1 förp krossade tomater (à 400 g)
1 msk tomatpuré
1 dl olivolja
2 dl vatten
2 tsk oregano
2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
Tillbehör
bröd
fetaost
ev tzatziki

Gör så här
Sätt ugnen på 225°C.
Skala och hacka lök och vitlök.
Ansa och skölj purjon. Skär purjo, zucchini, aubergine och morot i ca 2 cm stora bitar. Dela, kärna ur och skär paprikorna i ca 2 cm stora bitar. Skär potatisen i cm-stora bitar. Ansa och halvera champinjonerna.
Lägg alla grönsaker och svampen i en långpanna. Häll på krossad tomat, tomatpuré, olivolja, vatten, oregano, salt och peppar. Blanda runt ordentligt.
Ställ in i ugnen ca 35 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Rör om då och då.

Tillbehör: Servera med bröd och fetaost eller tsatsiki.

 

24 Feb 2020