Ska små barn använda smink?

Det blossar ofta upp debatter kring om barn ska se ut som små vuxna. Klädmodet, accessoarmodet, badklädsmodet, hårmodet och sminkmodet tar sig ned genom åldrarna. De mest extrema formerna är skönhetstävlingar för förskolebarn. Kläderna och sminket kan där ha sexuella anspelningar.

Det finns två sätt att närma sig kärnan i problematiken utan att försvara de mest extrema formerna. Ett sätt att se på barns förhållande till smink och andra vuxenattribut är att försöka skydda barn så långt det går. Detta kan få utrymme som tidigast i tonåren. Ett annat sätt att se på det är att barn förhåller sig till vuxenvärlden genom att imitera vuxnas beteende under lekfulla former.

Om man ska skydda barnen, och därmed kanske tvingas förbjuda barn från att göra eller använda vissa saker, uppstår frågan var gränsen går. Ska föräldrarna och andra viktiga vuxna låta bli att använda smink och utmanande kläder när barn är i närheten? Det känns som en hopplös utmaning med tanke på hur mycket barn exponeras för reklam och idoler som syns i TV osv.

Det andra sättet att hantera problematiken är att låta barn få undersöka vuxenvärlden genom lek. Leksakstillverkaren plantoys har skapat olika leksaksset som är till för att barn ska kunna leka bl.a. läkare, veterinär och frisör. Frisörsetet innehåller t.ex. en hårfön, en platt-tång, en sax och en trimmer. Barnen kan här testa att göra saker som hör till vuxenvärlden samtidigt som de provar på hur det är att ha ett visst yrke, i det här fallet frisör.

Plantoys har också tillverkat ett makeupset eller sminkset om man vill kalla det så. Det heter makeupset för att den som leker med det ska prova på att vara makeup-artist, d.v.s. en professionell sminkör/sminkös. Setet innehåller t.ex. en eyeliner, ett läppstift, en puderdosa, en palett med ögonskugga och en sminkpensel. Med denna utrustning kan man sminka någon annan på låtsas.

Sminksetet vänder sig till barn från tre år. Det är en tidig ålder att exponeras för smink för den som tycker att barn inte ska befatta sig med smink. En mer tillåtande hållning kan å ena sidan avdramatisera sminkets mystik och å andra sidan låta barn upptäcka en konstform, då man kan se en makeup-artist som en konstnär, och dess finesser.

För den som ställer sig skeptisk kan man fråga sig varför det är mer okej att barn leker frisör än att leka makeup-artist. Båda yrkena handlar om människors utseende. Inget av fallen behöver betyda att barn blir vuxna för tidigt. Det är lite som att säga att barn som leker läkare för tidigt tar ansvar för andras hälsa. Så är det ju inte, allt är barns lek.

Var står du i frågan?

 

 

3 Dec 2019