(This post is in Swedish only, because it’s pretty long, but I hope you that need to translate, can use the Google Translate button. I’m so sorry for this, but I hope you understand)

I lördags så kunde ni läsa om hur jag drog  till Stockholm och temadagen No Bullshit Day som anordnades av Daisy Beauty. Det var massor med beautybloggare, journalister och redaktörer samlade för att ta del av föreläsningar om hudvård och myter, halvsanningar och lögner som finns inom hudvård.

Vi höll till på det underbart vackra Tändstickspalatset i Stockholm. Vilka vackra lokaler och härlig inredning. Sanna Gernandt från Lundqvist & Lindqvist berättade om Tändstickspalatset och om Ivar Kreuger som skapade ett omfattande tändsticks- och finansimperium. På eftermiddagen fick vi en rundtur i de olika salarna och Sanna berättade mer om han som person och hans händelserika liv.

1

Efter välkomnandet och presentation av oss alla som var där så fick Annica Joensuu, ordförande för Sveriges Hudterapeuters Riksorganisation ta plats på scenen och berätta om olika myter som finns i inom hudvården. Hon berättade om hur vår hud är uppbyggd, och om  olika begrepp som t.ex  torr hud och rakning. Visste ni att vatten är en av de värsta kemikalierna för vår hud? Jo, vatten är faktiskt en kemikalie och vatten sliter väldigt mycket på vår hud, för den förstör den skyddsbarriär vi har i vår hud. Hon berättade också att Sverige är det enda land i världen som är rädda för mineralolja. Mineralolja kommer från naturen och återfuktar huden på ett bra sätt. Krämer som innehåller fett lägger sig som ett lock på huden och då bevaras den fukt som vi redan har i vår hud vilket hon tycker är riktigt bra. Så vi behöver tänka om i mycket, det finns mycket myter som byggs upp av media som faktiskt är felaktiga. Okunskap är roten till mycket av de myter som florerar runt inom hudvård t.ex.

2

3

Hon berättade också om myten att rakning ökar vår hårväxt är felaktig, de hårsäckar/hårfolliklar som vi föds med är de vi har, det bildas inga nya efter fosterstadiet, så vi kan inte få fler hår. På vår kropp har vi två huvudtyper av hår, vellushår, som är det tunna, korta och fjunlika håret och sedan har vi terminalhår som är ett grövre och längre hår, det är våra ögonbryn, ögonfransar och hår uppe på huvudet.  Men jag fick mig en tankeställare, för om man plockar eller vaxar bort hår i ansiktet, t.ex. under hakan som vi äldre kvinnor kan få, så kan det göra så att vellushåret omvandlas till terminalhår och i och med det ger oss kraftigare hårsstrån. Men vad ska man då göra? Jo, antingen ska man raka eller epilera det håret, epilera betyder att man tar bort håret permanent. En oerhört intressant, givande och nyttig föreläsning!

4

Sedan tog Madeleine Edholm vid, hon kommer från KTF, Kem-Tekniska Leverantörsförbundet och hon berättade om Swedish Beauty & Cosmetics Awards samt Look Good… Feel Better. LGFB är ett humanitärt program som erbjuder kvinnor, som behandlas för cancer, kostnadsfria kurser om hudvård och makeup. Det har visat sig vara väldigt betydelsefullt att få träffa andra kvinnor i samma situation och få tips för utsidan så man kan få insidan att må lite bättre.

5

Efter det så fick vi lyssna till Pär Svahnberg, doktor i organisk kemi som även han arbetar på KTF, Kem-Tekniska Leverantörsförbundet. Han hade en underbar titel på sin föreläsning, “Kemilektionen ni aldrig glömmer”, det kan mycket väl vara så, det återstår att se. Han började med att berätta att allt i vår omgivning består av kemikalier, vatten är en kemikalie och fibrerna i en matta är också kemikalier. Han menar på att mycket inom detta område handlar om dos-respons. Alltså dricker du en lättöl som har en låg halt alkohol så är det en låg dos, medan om du dricker en whisky som har en hög halt av alkohol så får du en hög dos av alkohol och då såklart en helt annan respons med whiskyn. Varför pratade han om det här då? Jo, därför att mycket av det han tog upp om handlar just om att en liten dos av ett visst ämne inte är farligt men att en stor dos av samma ämne kan bli farligt om du tar en stor dos, ofta och under en lång tid.

6

Han tog såklart upp det heta området med konserveringsmedel och då parabener som det skrivits många spaltmetrar om. Konserveringsmedel finns i hudvård för att det dödar svamp och bakterier, vår hudvård blir alltså mer hållbar med hjälp av dem. Svamp och bakterier finns överallt och parabener finns endast i en låg halt i hudvårdsprodukter, så ännu en gång, dos-respons alltså. Ja visst, det kan orsaka allergi berättade han, men det kan även naturliga ämnen göra. Pär menade på att media inte skriver om helheten utan tar upp en enda sak och förstorar upp det, och att det finns alldeles för mycket okunskap kring detta ämne. Han berättade att det finns en större halt av parabener i p-piller t.ex och även i IVF. Pär gav en oerhört intressant och givande föreläsning.

7

Nu är detta ett omdebatterat område och självklart har alla rätt till sin åsikt, men jag tycker det är oerhört viktigt att man tänker på vilka källor man använder sig av. Jag vill påpeka att den här informationen är ifrån två branschorganisationer (SHR och KTF) och inte något företag som vill marknadsföra sina produkter.

Efter denna föreläsning så bjöds vi på en riktigt god lunch.

8

9

Efter Pär så tog kemisten och apotekaren Marie Lodén vid och berättade om vad hon anser vara bullshit inom hudvård/kosmetika.

10

11

Marie menade på att många ser kosmetika som farligt då det ofta marknadsförs som “Fri från…..”. Hon gav ett exempel på ett äpple som innehåller massor med kemikalier och ändå inte är farligt. En “farlig” ingrediens kan bli harmlös tillsammans med en annan ingrediens.

13

Hon berättade även om en studie där de jämförde Chanels dyra ansiktskräm mot en billig ACO kräm för en billig peng. Det gav ingen skillnad till Chanels fördel. Hon menade på att ofta är det så att ju dyrare kräm desto mindre chans att företagen har många människor att testa på i sina studier. Det blir nämligen alldeles för dyrt för dem.

14

Marie berättade också om att man bör vara noggrann med ingredienserna i hudvård, står det t.ex att det ska innehålla honung så ska det innehålla honung och inte honungsdoft som det kan göra. Ytterligare en givande föreläsning som gav oss en hel del att tänka på.

Till sist så tog den bästa Kicki Norman, chefredaktör för Daisy Beauty över och berättade om fem olika saker som gjorde henne förbannad. Det handlade om oss bloggare och att vi borde stötta varandra mer och veta vårt värde. Vi fick också dela in oss i grupper och arbeta med hur vi som bloggare ska hantera smygreklam och påtryckningar från PR-byråer m.fl.

12

Efter allt detta så avslutades denna härliga dag med After Work där vi bjöds på ekologiskt vin och väldigt god plockmat i form av goda minihamburgare och goda ostar bl.a.

Som ni nog kan förstå nu så var det här en helt otrolig dag med så mycket intressant information och upplevelser. Jag är väldigt glad och tacksam för att jag fick vara med på denna viktiga temadag. Tack Kicki m.fl på Daisy Beauty!